eVacant.ro - Idei de călătorie

Înapoi

0 Clasificarea unităților de cazare

Votul tău este:
3.00 din 1 voturi

V-ați întrebat vreodată cum au fost obținute numărul de stele de către o anumită unitate turistică ? Poate ați fost de părere ca aceasta merita o clasificare superioară sau inferioară celei primite, efectuând de multe ori comparații cu alte unități ce au aceeași clasificare. Calitatea unui sejur o raportăm de multe ori în funcție de așteptările pe care le avem de la unitatea de primite turistică. Însă normele de clasificare a unităților turistice nu pot fi întotdeauna aliniate cu preferințele fiecărui turist

În România, aceste norme de clasificare ţin cont de normele utilizate în ţările europene cu turism dezvoltat, care au aderat la sistemul Hotrec, precum şi de recomandările Organizaţiei Mondiale a Turismului cu privire la condiţiile minime de clasificare.

Conform legislaţiei în vigoare, structurile de primire turistice se clasifică pe stele şi, respectiv, flori în cazul pensiunilor turistice , în funcţie de anumite caracteristici pe baza a două criterii majore:

- suprafaţă şi echipamente: suprafaţa camerelor, echiparea sanitară, mobilier şi alte accesorii;

- criterii calitative: calitatea mobilierului, serviciile oferite şi calitatea acestora. 

 

Clasificarea hotelurilor:

  • Hotel 1 Stea (Rang “Turist”) – Modest echipate, care dețin minimul necesar pentru cazare, și anume un pat, o noptieră, un dulap,o chiuvetă. Poate lipsi restaurantul sau snack-barul. Prosoapele și lenjeria se schimbă la 4 zile maxim.
  • Hotel 2 Stele (Rang “Standard“) – deține minimul necesar plus câteva facilități extra, cum ar fi TV, telefon sau baie. Prosoapele și lenjeria se schimbă la 3-4 zile maxim.
  • Hotel 3 Stele (Rang “Confort“) – oferă un raport echilibrat între serviciile oferite și preț. Camerele sunt mai mari, iar mobilierul este confortabil. Prosoapele și lenjeria se schimbă la 2-3 zile maxim
  • Hotel 4 Stele (Rang “Prima Clasă“) – acestea presupun un standard ridicat de servicii camere mai mari și oferă mai multe facilități, cum ar fi săli de fitness, locuri de joacă pentru copii, room service, piscine, spa-uri. La fel ca la hotelurile de 3 stele, lenjeriile pentru pat sunt obligatorii numai din bumbac de calitate superioară sau din mătase. Prosoapele și lenjeria se schimbă la 2 zile maxim.
  • Hotel 5 Stele (Rang “Lux“) – sunt luxoase și impresionează prin structură, calitatea camerelor, facilitățile multiple și confortul general oferit. La fel ca la hotelurile de 3 și 4 stele, lenjeriile de pat sunt numai din bumbac de calitate superioară sau de mătase. Prosoapele și lenjeria se schimbă la 2 zile. Camerele pot avea jacuzzi, televizor cu plasmă, produse cosmetice, dvd player. Hotelurile de 5 stele pot avea în componență restaurante gourmet, terenuri de sport, piscine, săli de fitness, spa în timpul zilei. Suprafața camerei la un hotel de 5 stele trebuie să cuprindă 20 de metri pătrați, cu 8 metri în plus față de un hotel de 2 stele.

 

Puteți verifica mai departe și cele mai importante criterii de clasificare și obligații ale hotelurilor.