eVacant.ro - Idei de călătorie

Înapoi

2 Comparatie intre litoralul romanesc și cel bulgar

  • de eVacant.ro
  • 22-02-2018
Votul tău este:
4.00 din 2 voturi

Popularitatea litoralului bulgăresc al Marii Negre a fost în continua crestere in ultimii ani. Industria turistica din Bulgaria a cunoscut si ea o crestere mare, ajungand una din principalele surse de venit ale bugetului de stat. Oferta pentru litoralul Bulgariei este orientata catre clientii cu bugete de vacanta mai reduse, oferind o alternativa ieftina statiunilor din vestul Europei ansa cu o calitate a serviciilor ce nu este departe de cele vest-europene in statiunile de top din Bulgaria, cum ar fi Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Duni.

Turismul se bazează în principiu pe trei componente fundamentale: geografie (relief, climă), infrastructură (incluzând aici şi obiectivele turistice) şi oameni (respectiv servicii).

Litoralul românesc vs litoralul bulgăresc. Relief

Bulgaria are un litoral în lungime totală de aproximativ 370 km, dintre care nu mai puţin de 130 km de plaje cu nisip. România are 244 km de ţărm al Mării Negre, dintre care doar vreo 70 km sunt utilizabili pentru turism litoral de masă, respectiv “Riviera românească a Mării Negre”, de la Vama Veche la Năvodari, deoarece restul de ţărm este în zona de Deltă, inutilizabilă, cu mici excepţii (Gura Portiţei) pentru turism de tip “litoral”.

Şi avantajele Bulgariei din punct de vedere geografic nu se opresc la lungimea ţărmului şi a plajelor, ci şi a temperaturilor. În Bulgaria, temperaturile medii anuale pe litoral sunt cu aproximativ 3 grade mai mari iarna-primavara şi cu 1-2 grade mai mari vara-toamna, faţă de litoralul românesc. În plus, din zona Burgas spre sud, până la graniţa cu Turcia, litoralul bulgăresc prezintă deja un climat de profil mediteraneean (deoarece acea zonă se află la sud de Munţii Balcani, care opresc influenţele nordice reci şi astfel clima este influenţată mai mult de Marea Egee, care se află la doar 100 km distanţă de graniţa de sud a Bulgariei).

În Bulgaria sunt locuri unde plajele sunt orientate spre sud, spre nord sau chiar spre vest (cu posibilitatea unor apusuri de soare memorabile). Această diversitate este bună pentru turism, în particular orientarea spre sud sau sud-vest este foarte bună pentru turismul litoral, din numeroase motive, cum ar fi expunerea solară permanentă, dar şi protejarea plajelor de temperaturile mai reci şi de vânt, deoarece la nord sunt în Bulgaria grupuri de dealuri sau munţi (o altă caracteristică foarte interesantă a litoralului bulgăresc spre deosebire de al nostru, care are într-o parte marea şi într-o parte câmpia, cu foarte puţin locuri deluroase, care evident sunt mai pitoreşti, aşa cum o demonstrează şi rivierele franceză şi italiană, foarte “franjurate” şi abrupte).

Ţărmul mai fragmentat din Bulgaria mai oferă încă un alt mare avantaj pentru sporturile de apă: golfurile Mării Negre, care sunt inexistente în România dar destul de răspândite şi “adăpostite de furtuni” pe litoralul bulgăresc (la Balcik, Varna, Burgas, Sozopol, Nessebar, Chernomoret sau Pomorie) permit şi bărcilor sau yacht-urilor nişte trasee mai plăcute, mai pitoreşti, în acelaşi timp constituie şi “porturi naturale” bune pentru a ancora o barcă şi sunt mai ferite şi mai sigure pentru înotători, spre deosebire de litoralul foarte drept din România, unde intri în marea deschisă de la primii metri parcurşi cu o ambarcaţiune sau înot.